Besplatna dostava za iznos narudžbe iznad 200KM.
PričeJesmo li stigli? – Aktivnosti za vožnju autom
Aktivnosti za vožnju autom

Jesmo li stigli? – Aktivnosti za vožnju autom

Vožnja autom može biti izazov: beba se ne voli voziti u autu, pa ju je potrebno animirati da bi kretanje od tačke A do tačke B prošlo uz što manje stresa (moj slučaj), ili je put nešto duži, pa je djetetu pored razgledanja i spavanja potrebna još neka aktivnost da bi vožnja protekla što je moguće ugodnije.

Aktivnosti i igračke koje možete ponuditi ovise o više različitih faktora, ali evo nekoliko savjeta i prijedloga aktivnosti kako biste svi zajedno što lakše pregurali put.

 1. Viseće zvečke, mekanih materijala, čijim korištenjem se beba ne može povrijediti u vožnji.
  Dobra opcija je da igračka bude pričvršćena za sjedalicu ili sjedalo ukoliko ste sami sa bebom i niste u mogućnosti da dohvatate slučajno ili namjerno bačenu zvečku/glodalicu i sl. Dosta beba voli zvučne igračke, bilo da zveckaju, šušte ili ispuštaju neki zvuk. Prednost bih dala igračkama pogodnim za senzomotorni razvoj, jer omogućavaju bebi da sama opipa, osjeti različite teksture, ali i svojom aktivnošću proizvede zvuk.Aktivnosna igračka
 2. Za bebe je često super opcija i ogledalo, ali ono može da bude distraktor roditelju koji vozi, te u tom smislu sa ogledalom treba biti oprezan.

 3. Bez obzira na uzrast dobro je pronaći igračke od interesa i njihovo korištenje ograničiti na auto, kako bi one mogle što duže držati pažnju.

 4. Za nešto duža putovanja super opcija je napraviti selekciju igračaka (koje dijete voli) kroz neki period (recimo 10 dana) prije polaska na put, te ih tokom vožnje nuditi djetetu. Ja igračke obično stavim na pod, u sklopivu „IKEA“ kutiju i izvlačim ih u ovisnosti od napetosti situacije. Po dolasku na odredište ograničim korištenje igračaka koje koristimo za vrijeme puta, jer će nam trebati i za povratak.

 5. Vježbe fine motorike kroz igru su nešto što većini djece drži pažnju jer kontinuirano vide efekte svoje aktivnosti i ono najvažnije – one traju i obično se ne izvršavaju veoma brzo. Provlačenje pertlica kroz predviđene otvore na likovima životinja
  aktivnosti za voznju autom
  Postoji i nešto složenija varijanta u kojoj je potrebno spojiti lik životinje i njenog staništa, a potom pertlicom taj oblik i učvrstiti. U pitanju je kreativna igra koja zahtijeva fokus, ali i po završetku ostavlja prostor za nove vidove igre uz pomoć napravljenih likova
  aktivnosti za voznju autom
  Ovo su prikladne aktivnosti za djecu od 2 godine starosti, ili u periodu kada djetetu postanu interesantne.

 6. Kreiranje niza po proizvoljnom ili dogovorenom redoslijedu. Interesantni likovi figurica za nizanje će razbuktati maštu djeteta i roditelja 
  aktivnosti za voznju autom

 7. Bojenje vodom, čisto, uredno, zabavno i neograničeno. Vaše je samo da u predviđeni ‘flomaster’ naspete vodu, a ona će u dodiru sa podlogom za bojenje magično dovesti do pojavljivanja boje i likova koji se kriju. Boja traje dok se voda ne osuši, te tako dijete može beskonačan broj puta uživati kreirajući slike. Ova aktivnost je predviđena za djecu 18+ mjeseci. 
  aktivnosti za voznju autom


 8. Slike koje se pojave na ovim podlogama za bojanje su zaista razigrane i živopisne. Postavite pitanja o tome šta se desilo, šta se vidi na slikama koje su se pojavile i sl.
  Pustite mašti na volju i zajedno sa djetetom (2+) ispričajte priču koristeći sadržaj koji se magično pojavio, likove i njihove odnose. Stvorite priču koju ćete pričati i van auta. aktivnosti za voznju autom

 9. Još jedna super aktivnost koja uključuje motoričku spretnost, ali i prepoznavanje boja, je uvrtanje ‘šarafa’ čijim se zavrtanjem formira životinjica (puž, bubamara, slon, kornjača i riba). S obzirom na to da igra uključuje prepoznavanje boja predviđena je za djecu 2+. Vježbanje motoričke spretnosti zavrtanja šarafa, uz malo usmjeravanja kada je riječ o boji, može da bude jako zabavna i za mlađe drugare.
  aktivnosti za voznju autom

 10. Fantastična opcija su magnetne slagalice. Od različitih oblika se na magnetnoj kutiji kreiraju likovi životinja, oblači princeza, likovi različitih zanimanja ili poznati junaci.
  Aktivnosti za voznju autom

Naravno, prije svega je važno da je dijete sigurno, hidrirano, da ima priliku za pauzu i da su igračke koje koristi sigurne

0
  Košarica
  Vaša košarica je praznaVrati se na kupovinu