Besplatna dostava za iznos narudžbe iznad 200KM.
PričeSlagalice za djecu – 7 savjeta kako izabrati pravu?
Slagalice za djecu - Kako izabrati pravu?

Slagalice za djecu – 7 savjeta kako izabrati pravu?

Često imamo priliku čuti da slagalice za djecu imaju pozitivne efekte na njihov razvoj.

Ipak, dešava se da su neka djeca više ili manje zainteresovana za slaganje, kao i to da se dijelovi samo bacaju, guraju, na mlađem uzrastu i glođu. Ukratko, dešava se, da se sa dijelovima slagalice radi sve osim ono za što su namijenjeni.

Izbor slagalice za djecu nije komplikovan proces ali jeste nešto o čemu bi bilo dobro da se roditelj informiše prije kupovine ili da potraži pomoć pri izboru u prodavnici igračaka.

Važno je imati na umu nešto više od uzrasta djeteta da bi se izabrala adekvatna umetaljka ili slagalica, a kako su koristi od slaganja slagalica zaista brojne osvrnućemo se i na taj aspekt.

Krenuti jednostavno

Krenuti sa umetaljkama odnovnih oblika, a zatim uvesti neke tematske koje bi djetetu mogle biti interesantne

Krug kvadrat trokut

Razvojno dijete prvo prepoznaje krug, kvadrat i na kraju trokut. S obzirom na ovu činjenicu bilo bi dobro inicijalno nuditi umetaljke koje ne sadrže složenije oblike. Igrajte se sa djetetom na način da ponudite da izvadi dijelove, da vrati jedan dio nakon što mu pokažete i slično. Umetaljkice kod kojih se ispod oblika kriju životinjice će poslužiti za igru skrivača.
Umetaljka osnovnih oblika

Vidi proizvod

Kada savladaju osnovne oblike djeca će lakše savladati umetaljke sa složenijim oblicima, poput životinja.

Drvena umetaljka
Vidi proizvod

Šta dalje?

Prosta slagalica iz dva dijela, umetaljka i slagalica u jednom su dobra opcija za naredni korak, jer se dijete već upoznalo sa umetaljkama, zna princip.
Ovakav tip slagalice će djetetu olakšati manipulaciju i spajanje jer se dijelovi koji su dio umetaljke lakše spajaju nego klasična slagalica.

Drvena umetaljkaVidi proizvod

Broj dijelova

Naredni korak bi bile slagalice iz dva, potom tri ili četiri dijela. Broj dijelova je važno povećavati u skladu sa uzrastom i iskustvom djeteta.  Ako je slagalica preteška dijete će se lako frustrirati i odustati, ali ako je slagalica suviše jednostavna neće biti dovoljno izazovna.

Dešava se da dijete ima recimo 3 godine ali do tada uopšte nije slagalo slagalice. Tada je bolje ponuditi neku slagalicu za nešto niži uzrast ili jednostavniju slagalicu za kalendarski uzrast, a kada dijete savlada postupno povećavati.

 

Vidi proizvod

Osim klasčnih slagalica sa različitim projem dijelova, postoje i takozvane logičke slagalice koje u svojoj pozadini imaju neku logiku, recimo koja životinja jede šta od hrane.

Materijal

Djeca na razne načine vježbaju finu motoriku, slaganje je jedan od načina. Inicijalno bi bilo dobro ponuditi drvene slagalice dijelove koji su često lakši za manipulaciju, ali i čvršći što će dobro doći kod još uvijek grubih dječijih pokreta. Nakon drvenih, ponuditi i slagalice od čvrstog kartona.

Veličina dijelova – Male ruke veliki dijelovi

Uzmite u obzir veličinu dijelova. Dok se motorika još intenzivno razvija dobro je ponuditi velike dijelove. Veliki dijelovi će olakšati manipulaciju malim dječijim rukama. Nekoj djeci su posebno interesantne velike podne slagalice.
Velika taktilna slagalica

Vidi proizvod

Oblik slagalice – početi tradicionalno

Danas postoji veliki izbor slagalica nepravilnog oblika. Kod starije djece će one pobuditi dodatno interesovanje i poslužiti kao izazov. Tradicionalne četvrtaste slagalice olakšavaju predvidivost gdje bi koji dio trebao da ide i stoga su često primjerenije za niše uzraste.

Ipak, u novije vrijeme sve je veći izbor slagalica nepravilnog oblika i za niže uzraste ali su one i dalje složenije od klasičnog oblika. Kada dijete savlada slagalice određenog broja dijelova, umjesto da povećate broj možete pokušati sa ovim tipom.

Vidi proizvod

Tema

Izbor teme u skladu sa interesovanjem djeteta je super opcija.
Važno je voditi računa da slagalice za mlađu djecu budu bez previše detalja i boja.

Kako pomoći djetetu?

Slažite slagalice sa djetetom. Ovo je super opcija za provođenje zajedničkog vremena i učenje.

Slažite sa djetetom da ga potaknete na aktivnost, postepeno smanjujte stepen svog učestvovanja, i ponudite verbalno pomoć, usmjeravajući dijete šta da posmatra.

Postavljajte pitanja poput:
“šta vidiš na tom dijelu, gdje bi on mogao da ide?”…
“Tu imamo ravni dio gdje bismo njega mogli smjestiti?” – ukažite djetetu na to da su rubovi slagalice ravni, da slagalica ima ćoškove. Dijete uči da posmatra.
Ponudite djetetu dva dijela, jedan za koji znate da će se uklopiti i jedan koji neće, tražite od djeteta da pokuša pogoditi koji će se uklopiti samo na osnovu onog što opaža, a nakon toga ponudite da testira.

Slagalice za djecu – zašto ih ponuditi?

Sposobnost djeteta da zadrži fokus je nešto što se vježba, a slagalice su idealan način.

Teme se mogu birati u skladu sa interesovanjima.

Cjenovno su pristupačne te nije veliki izazov planirati uzimanje nove slagalice za narednu razvojnu fazu.

Potiču razvoj fine motorike, prostorne orijentacije i razumijevanje odnosa elemenata u prostoru.

Okretanje, obrtanje i traženje pravog ugla i pronalaženje dijelova doprinijeće oko ruka koordinaciji, memoriji ali i rješavanju problema.

Znanje vezano za temu, kao i edukativna funkcija slagalica (Slagalica godišnja doba, Slagalica bajka)

0
    Košarica
    Vaša košarica je praznaVrati se na kupovinu