Besplatna dostava za iznos narudžbe iznad 200KM.
PričeKuhinja za djecu kao jedna od osnova spontanog učenja
Kuhinja za djecu

Kuhinja za djecu kao jedna od osnova spontanog učenja

Dijete i igra sa jedne i učenje sa druge strane nisu nešto što treba polarizovati i razdvajati, posebno sada kada je već poznato da djeca najbrže uče kroz igru i oponašanje. Upravo ovo je jedan od razloga zašto je kuhinja za djecu predmet interesovanja gotovo svakog djeteta. Bilo da imate svoje dijete ili od nekog bliskog sigurno ste primijetili trenutak u kom je dijete počelo da oponaša aktivnosti odraslih. Aktivnosti imitiranja nisu ogrančene samo na ponašajni aspekt, dijete verbalno počinje da imitira i ulazi u fazu intenzivnog razvoja govora.

Zašto je ovo važno?
Učenje po modelu je jedan od najvažnijih oblika učenja, koji vodi usvajanju socijalnih vještina, zdravih ili nezdravih navika, korisnih životnih aktivnosti poput pranja zuba, pripreme doručka i sl. Dijete najčešće ne imitira opaženo ponašanje instant, dijete uči posmatranjem onog što model radi (mama, tata, sestra, brat), opažanjem posljedica tog ponašanja, bez direktnog izvođenja aktivnosti i bez nagrađivanja.
To se najbolje može opisati onim trenutkom kada se ukućani zapitaju “ko je učio dijete da ode po krpu i pokuša obrisati vodu sa poda”. Najčešće je to modelovano ponašanje.

Kuhinja za djecu – Igračke za igru pretvaranja

Možda je sada ovaj termin “igračke za igru pretvaranja” nešto jasniji, s obzirom da djeca počinju oponašati roditelje, vrlo rado se pretvaraju da izvode različite životne aktivnosti.

Sve je ovo razlog zašto su kuhinje, igračka za koju se djeca toliko lijepe. Dječaci i djevojčice veoma rano posežu za šerpicama i tanjirima, inicijalno vjerovatno zbog zvukova koje proizvodi njihovo lupkanje, ali kasnije primarnu ulogu preuzimaju akrivnosti kuhanja i pripreme hrane, pa tako nerijetko traže da sudjeluju u pripremi obroka ili spremanju kuće.

Često nam se postavlja pitanje “kupuju li ljudi dječacima kuhinje”?
Kupuju. Nekima je ideja kuhinje za dječaka kategorično NE ali definitivno nisu svi tako izričiti.
Uostalom, koji roditelj ne bi htio da njegov sin stiče zdrave navike, poput pripreme doručka?

Kada su u pitanju svakodnevne aktivnosti u kući i igračke vezane za njih, danas na tržištu postoji zaista veliki izbor.

Kod nas možete pronaći kuhinje za djecu u rozoj, sivoj i bijeloj boji, a sve su opremljene osnovnim suđem za pripremu najslađih dječijih specijaliteta.

Bijela kuhinja sa suđem, brenda Kid’s Concept

Predivno dizajnirana, bijela kuhinja, opremljena je šporetom, rernom, sudoperom, a sadrži i dvije police za odlaganje posuđa i kuhinjskog pribora. Uz kuhinju još dolaze i osnovni začini, so i biber, šerpa, tava i naravno kašike za miješanje ukusnih jela.

Kuhinja sa suđem

Roza i siva kuhinja za djecu, brenda Jabadabado

Pastelne kuhinje, opremljene šporetom, rernom, osnovnim suđem i priborom, bez problema će se uklopiti u svaki ambijent, od dječije sobe do zajedničke kuhinje, gdje joj i jeste mjesto. Sa druge strane se nalazi ploča po kojoj se može pisati kredom, a koja će poslužiti za predstavljanje dnevne ponude budućih kulinarskih nada.
Kuhinja za djecu

Posebno interesantna je i mini drvena dječija kuhinja

Bilo da nemate dovoljno prostora za smjestiti veliku kuhinju ili ste samo ljubitelj praktičnog i organizacije prostora ova kuhinja je pravi izbor za vas. Sadrži sve što je jednoj kuhinji potrebno, tavu, šerpicu, so, biber, pribor za miješanje i naravno česmu sa toplom i hladnom vodom, da bi se suđe nakon degustacije ukusnih jela lakše i brže opralo.
Kada je igra završena gornji dio kuhinje se jednostavno spusti ka nazad i zajedno sa dijelovima podvuče pod osnovu, time je slobodan prostor opet osiguran a sadržajna igračka ostaje lako dostupna.

Zašto kuhinja?
U uslovima kada je djetetu dostupna kuhinjica dok vi spremate nešto za doručak učenje se odvija spontano, bez nagradjivanja, a same posljedice ponašanja se uče posmatranjem modela – roditelja.

I ne samo kuhinje. Blenderi, mikseri, aparati za kokice, i manje više sve što čovjeku padne na um, a što je dio svakodnevnog funkcionisanja svakog od nas je sasvim prirodno predmet interesovanja djeteta.

Vi ste kao roditelj najvažniji model koji dijete ima u toku odrastanja, imate mogućnost da birate kako se poašate, kako razgovarate i definitivno kakve igračke nudite.
Djeca jesu kreativna ali i igra se uči.

0
    Košarica
    Vaša košarica je praznaVrati se na kupovinu