Besplatna dostava za iznos narudžbe iznad 200KM.
PričeDruštvene igre za djecu i kvalitetno provođenje vremena
Društvene igre za djecu

Društvene igre za djecu i kvalitetno provođenje vremena

Društvene igre za djecu su jedan od jednostavnijih i pristupačnijih načina aktivnog provođenja vremena sa djecom, čak i onom starijom koja su već spremna i voljna da vrijeme provode u samostalnim aktivnostima.

Kako dijete odrasta sve više se potencira pitanje koliko vremena provodi u samostalnoj igri. Naravno, samostalna igra je dobra i svakako da je treba poticati, ali djetetu je potrebno vrijeme sa roditeljima, a društvene igre su samo jedan od načina.

Šta podrazumijeva kvalitetno provođenje vremena sa djetetom

To je onaj period ili trenutak u danu “kada dijete dobija usmjerenu i nepodijeljenu pažnju roditelja (Alvardo, n.d,)“. To je obično kroz aktivnosti koje dijete raduju, koje ste zajedno isplanirali i sl.

Provođenje vremena sa djetetom u toku dana, kada boravite u istom prostoru ali kada ste angažovani oko nekih drugih stvari, spremanja, kuhanja, odgovaranja na mejlove ili jednostavno društvenim mrežama, nije kvalitetno zajedničko vrijeme.

Ono što sami nekako intuitivno znamo sugerišu i neka istraživanja, čiji nalazi pokazuju da je vrijeme provedeno sa roditeljima od izuzetnog značaja za dječije blagostanje (Dongxu,2022).

Svi smo preopterećeni, obavezama i sami sobom, ali dobra stvar je što djeca vole predvidljivost i u tom smislu zajedničko vrijeme se može planirati unaprijed, a dijete će se radovati periodu dana kada ćete biti posvećeni samo toj odabranoj aktivnosti.

Nekoliko ideja za kvalitetno vrijeme sa djetetom:

  • Ugasite TV, tablet, notifikacije na telefonu i provedite pola sata samo slušajući i razgovarajući sa djetetom. Uvijek nam imaju nešto važno za reći!
  • Nekoliko večeri u toku sedmice rezervišite za društvene igre. Ovo je jedna od onih aktivnosti kroz koju ćete, osim kvalitetnog vremena sa djetetom, naučiti mnogo o njemu, o sebi i svakako imati priliku da modelujete ponašanje.
  • Planirajte neku zajedničku aktivnost na otvorenom, npr. za vikend potražite na livadi sve vijesnike proljeća.
  • Pročitajte omiljenu priču, slikovnicu ili poglavlje omiljene knjige pred spavanje. Sutra razgovarajte o tome. Divan izbor slikovnica i knjiga za djecu svih uzrasta možete pogledati u Bajkologiji, knjižari za djecu.

Društvene igre za djecu – jesu li im zaista zanimljive?

Kao i većina drugih aktivnosti, usmjerena i smislena igra se uči. Kroz interakciju i aktivno učešće roditelja dijete usvaja pravila ponašanja, pa i stil igre. Osim toga, dijete će se uvijek rado uključiti u aktivnost u kojoj učestvuje roditelj.

Uputite dijete u pravila neke društvene igre, dodatno ih pojašnjavajte u toku igre, razgovarajte i prije nego mislite dijete će istinski uživati.

Djeca kroz društvene igre spontano uče od roditelja, razgovaraju, ostvaruju bliskost i povezuju se, što je vjerovatno jedna od najvažnijih stvari koju možete pružiti djetetu. Kroz ovakve zajedničke aktivnosti stvaraju se zajedničke uspomene, jača se porodična povezanost i emocionalna bliskost.

Kroz društvene igre za djecu, kao što smo spomenuli, imate priliku da modelujete ponašanje, a samo dijete uči da se nosi sa raznim situacijama, uči da sarađuje, pobjeđuje, gubi, planira, prati pravila i slijed igre, i još niz drugih stvari što je već tema za jedan drugi čalank.

Kada uvesti društvene igre

Neke jednostavnije društvene igre možete početi uvoditi već od druge godine, a njihova složenost će se tokom vremena samo povećavati. U svojoj ponudi imamo zaista raznovrstan izbor društvenih igara za sve uzraste u kojima će, vjerujemo, podjednako uživati roditelji i djeca.

Dodatno, igranje društvenih igara je aktivnost koja se ne prerasta! Kako djeca rastu imate mogućnost zajedničkog izbora igara, a sa uvrštavanjem ove aktivnosti u svoje rasporede sada, imaćete kasnije nevjerovatno zabavnu opciju za provođenje zajedničog vremena i sa tinedžerom u budućnosti.

Društvena igra

Primjer društvene igre od 3-10 godina

Primjer društvene igre 5-99 godina

Sve društvene igre iz naše ponude sadrže detaljne upute na engleskom jeziku, a mi se trudimo da za one složenije prevedemo pravila na naš jezik, što dodatno olakšava razumijevanje.

Ako se igrate ili ako ste probali neke od društvenih igara iz naše ponude svakako nam pošaljite utiske, mnogo se radujemo da ih čujemo.

Pogledaj društvene igre za djecu iz naše ponude

 

0
    Košarica
    Vaša košarica je praznaVrati se na kupovinu