Besplatna dostava za iznos narudžbe iznad 200KM.
PričeDrvene kockice – 3 velika razloga zašto ih kupiti
Drvene kockice

Drvene kockice – 3 velika razloga zašto ih kupiti

Jedna od najčešćih asocijacija na djecu nižeg uzrasta su drvene kockice, gradnja tornjeva, kula, njihovo rušenje i ponavljanje tog procesa bezbroj puta.

Gotovo su neuništive i najveća oštećenja koja im se dešavaju su djelomično okrznuta boja od korištenja.

Danas se većina kvalitetnijih igračaka boji netoksičnim bojama i podliježu strogim regulacionim pravilima Evropske unije, te je sama sigurnost na zaista visokom nivou.
Na vama je samo da izaberete omiljene.

Zašto baš kockice?

Dešava se da nas pitaju: šta kockice rade? Ne rade ništa. Dijete radi, i upravo to je cilj.
Igračke otvorenog tipa, poput kockica nude bezbroj opcija za igru, one ne blješte, ne puštaju zvukove i nemaju dugmiće, sa njima dijete samo ili uz pomoć, aktivno kreira svoju igru.

Poklon koji traje

Biranje poklona svom ili nekom bliskom djetetu može biti pravi izazov. Drvene kockice su kao kvalitetna i izdržljiva igračka, prava opcija bilo da idete na babine ili na prvi rođendan.

Sasvim sigurno da novorođenče neće koristiti ovu igračku ali je jedna od prvih igračaka koja bi mogla aktivno pobuditi interesovanje. Dodatno, one zaista traju, nasljeđuju se i ostaju draga uspomena.

Dijete već ima kockice? Ništa zato, za velike građevine ih uvijek treba više, i ono što je bitno svakom roditelju – jednostavne su za odlaganje.

Interesantna varijanta sa kockicama su i guralice koje će još nesigurnim koracima biti dobra podrška, a kasnije izvrstan način za prevoženje kockica uokolo i baza za njihovo kupljenje.
drvena guralica s kockama
Pogledaj proizvod

Drvene kockice savršeno prate razvojne stadije djeteta

Iako su drvene kockice često obilježene za uzrast od jedne godine na više, možete ih ponuditi djetetu i nešto ranije, uz prilagođavanje načina korištenja i svakako vodeći računa o veličini dijelova koje bi dijete moglo strpati u usta.

Igranje se uči, dijete se treba poticati da istražuje ali i usmjeriti kako da koristi igračku.

Bebe će rado uzeti kockice i lupkati jednu o drugu, to je istraživanje i treba ga poticati. Kada dijete pokaže tendenciju da baca uokolo igračke, tada usmjeravamo šta može da radi npr. da ubacuje u kutiju ili vadi iz kutije ovisno o uzrastu.

Beba će poželjeti da vadi stvari iz neke kutije, posude ili košare. Pokupite kockice u kutiju i dopustite djetetu da ih vadi.

U sljedećoj fazi dijete će često približavati ruku kutiji ali neće ispuštati kockicu, potom će ispuštati jednu ili dvije, ali ne više. To je prirodno, igrajte se sa djetetom i uživajte prateći kako se brzo mijenja.

Dok kupite kockice, pozovite dijete da pomogne, jer u narednoj fazi će kupiti sve kockice u kutiju, a to će postati novi izvor zabave. Kada se to desi, na vama je da proširite i na neke druge aktivnosti, a ovakav vid igre je sjajna osnova za kasnije vraćenje igračaka na svoje mjesto.

Potiču razvoj fine motorike i kreativnu igru

U narednim fazama dijete će stavljati kockicu na kockicu, a kako se fina motorika razvija, na red će doći i toranj od tri, četiri i više kockica.
Potom na red dolaze kule i gradovi a drvene kockice su savršene za kreativnu igru. Tokom vremena tornjevi će postati garaže za auta, kućice za životinje i druga čuda koja samo dijete može da smisli.

Igra sa kockicama ne mora da završi na gradnji, možete ih koristiti za prepoznavanje boja, grupisanje na osnovu boje ili geometrijskog oblika, i bilo šta drugo što vam padne na pamet.

Šta ponuditi sljedeće?

Još jedno često pitanje je da li djetetu ponuditi Lego ili drvene kockice. Mislim da je na ovo pitanje, “korak po korak” najjednostavniji odgovor. U ranom uzrastu, prednost bih dala drvenim kockicama, ali biranje drvenih igračaka ne isključuje Lego, koji je isto tako super opcija za igru.

Dijete će savladati koordinaciju oko ruka, ali i razviti dovoljno fine pokrete da tornjevi opstaju za vrijeme gradnje, što će olakšati korištenje Lego kockica koje se uklapaju jedna u drugu.

Takođe, Lego kocke obično sadrže i neke opcije za gradnju, ali čak i uz upute korak po korak, djetetu će trebati vrijeme da ih samostalno isprati.

Veliki izbor lego kockica za djecu ali i roditelje možete pronaći u Svijetu kockica.

Osim Lega, fantastičan izbor za nešto stariju djecu, oko 3 godine, su Connetix Tiles magnetne pločice koje node pregršt opcija za dinamičnu, kretivnu igru kroz koje će se sa lakoćom provlačiti razni edukativni sadržaji.

Ovo je vid igračke kroz koju će dijete spontano usvajati STEM principe poput gravitacije, ravnoteže ili ubrzanja, s obzirom da je ovo primjer igračke koji je od interesa ne samo djeci predškolskog, već i osnovnoškolskog uzrasta i definitivno roditeljima.

Opcija za igru ima zaista mnogo ali je najvažnije ići postepeno. Važno je pratiti razvojne faze djeteta i nuditi primjerene igračke koje dijete može adekvatno da koristi samo ili uz našu pomoć.

Igračke nemaju rok trajanja, ako dijete nije spremno, odložite igračku, i ponudite nakon nekog vremena opet.

0
    Košarica
    Vaša košarica je praznaVrati se na kupovinu