Besplatna dostava za iznos narudžbe iznad 200KM.
PričeOdvikavanje od pelena uz My Carry Potty Prenosne tute
Odvikavanje od pelena uz My Carry Potty

Odvikavanje od pelena uz My Carry Potty Prenosne tute

Kada nastupi vrijeme za odvikavanje od pelena, roditelji nerijetko počinju istraživati koji su to najmanje stresni, najučinkovitiji i definitivno najbrži načini za savladavanje važne vještine odlazaka na tutu.

Usvajanje higijenskih navika neupitno jeste jedna od velikih prekretnica u životu djeteta, ali još uvijek nema univerzalne formule koja bi bila jednako učinkovita za svako dijete.

Ipak, postoje neke stvari koje znamo i koje koristi uzeti u obzir dok pokušavate odgonetnuti kada je pravo vrijeme za odvikavanje od pelena.

Najbrži način

Najbrži način je vjerovatno intuitivan i on se tiče spremnosti djeteta. Kao i u mnogim drugim stvarima “pravo vrijeme” u značajnoj mjeri olakšava dosezanje željenog cilja.

Veliki broj djece između 18 mjeseci i 3 godine počinje pokazivati spremnost za odvikavanje od pelena i odlaske na tutu.

Ta spremnost obično podrazumijeva da dijete na neki način daje do znanja da mu pelena smeta, bilo da pokazuje, povlači pelenu kada je puna, traži da je zamijeni ili vam riječima govori da želi da se presvuče.

Ukoliko pretjerano rano uđemo u ovaj proces, on će vjerovatno biti mnogo duži i mukotrpniji za sve uključene, i baš zato je prepoznavanje pravog trenutka i davanja vremena djetetu najbrži način.

Najučinkovitiji način

Iako se ovo prilično nadovezuje na samu spremnost djeteta, značajno je spomenuti i korisne činioce na koje roditelji imaju više uticaja.
Koristite verbalna potkrepljenja, izbjegavajte da kritikujete i svakako da kažnjavate dijete.

Pohvalite dijete kada zatraži tutu na vrijeme, ali pohvalite i za male korake, djelomični uspjeh, poput situacija kada zatraži tutu ali ne stigne do nje na vrijeme (“Bravo, prepoznala si da trebaš na tutu”).

Neka djeca se mogu usljed ovih “djelomičnih” uspjeha osjećati obeshrabreno.

Razgovarajte sa djetetom, objasnite da je to kroz što prolazite proces i da će biti sve bolje u tome.

Koristite prilagođene kalendare uz pomoć kojih možete motivisati dijete, i zajedno sa djetetom, pratiti napredak.

Koristite stikere. Osim što ih većina djece voli, stikeri će omogućiti djetetu da konkretnom radnjom prate svoj uspjeh i zalijepe stiker svaki put kada koriste tutu.

Najmanje stresan način

Vaša odlučnost će dobro doći, bilo da odlučite čekati da dijete bude spremno ili napraviti pauzu i sačekati pravi trenutak, prateći svoje dijete i ostavljajući po strani česte pritiske sredine.

A kada ste već u procesu, budite spremni za regresije, one su moguće kao i u svakom drugom aspektu života. Desiće se “nezgoda” ili će vam se učiniti da ne napredujete.

Imajte na umu da napredak nije pravolinijski, ta mala anticipacija bi vam mogla koristiti.

Odvikavanje od pelena i dealna tuta

Rani uzrast obilježen je i izraženom privrženošću kako roditeljima, tako i omiljenim igračkama i predmetima. Jedan od tih predmeta, veoma lako, može postati upravo tuta.

Idealne tute za djecu potiču samostalnost i olakšavaju njihovo korištenje od najranijeg uzrasta. Na vama je da podstaknete dijete da samo ide po tutu kada je želi koristiti.

Upravo ovo su ključna obilježja fantastičnih My Carry Potty prenosnih tuta, a zašto smatramo da su ovo idealne tute za period kada higijenske navike prelaze na novi, izazovniji nivo, možete pročitati u članku “Idealne tute za djecu”.

Kalendar za praćenje napretka

Kako smo već spomenuli u tekstu, vizuelno praćenje napretka može koristiti djtetu ali i roditelju da imaju jasniji uvid u napredak koji će se tokom vremena mijenjati.

Zato smo izradili ovakva dva kalendara, sedmični i mjesečni, koji možete preuzeti ovdje sedmični i ovdje mjesečni.

Za svaku kupovinu My Carry Potty tute poklanjamo primjerke ovih kalendara i dovoljan broj stikera (zvjezdica).

Primjer popunjenog mjesečnog kalendara

Ispišite djetetovo ime i dajte stiker da zalijepi svaki put kada zatraži tutu u jednom danu.

Koristite ovaj princip tokom prve sedmice, a potom ako želite možete preći na složeniju varijantu u kojoj ćete (tokom jedne ili više sedmica) stiker davati na kraju svakog dana koji je završen bez “nezgoda”.

Ovo je pravi trenutak da ukoliko želite, zajedno sa djetetom izaberete nagradu koju če dobiti na kraju tog procesa.

Radujte se sa djetetom svakom zalijepljenom stikeru i onda kada odvikavanje od pelena privedete kraju. Budite ponosni, imate razloga biti!

0
    Košarica
    Vaša košarica je praznaVrati se na kupovinu