Besplatna dostava za iznos narudžbe iznad 200KM.
PričeZona narednog razvoja ili kako izabrati igračku?
Zona narednog razvoja

Zona narednog razvoja ili kako izabrati igračku?

Vođeni uzrastom djeteta ljudi najčešće biraju igračku na osnovu brojke preporučene na kutiji proizvoda.
To je naravno jedna od opcija, ali ona najlakša.
Preporučeni uzrast se odnosi na uzrast djeteta za koji se smatra (na osnovu testova) da je sigurno za dijete da koristi igračku, ali i na složenost igračke, odnosno od kog uzrasta dijete može da razumije način na koji se ona koristi.

Uvijek je najvažnije da je igračka sigurna za dijete!

Kada je moguće, bilo bi dobro uzeti u obzir naredni uzrast djeteta. Ako dijete ima 12 mjeseci i idete na proslavu prvog rođendana nemojte birati igračku 12+, radije birajte igračku 18+ ili čak 2+.

Zašto?

Nekoliko je razloga:

  1. Prilično je vjerovatno da su roditelji sami ranije kupili dosta igračaka koje trenutno uzrasno odgovaraju djetetu, kao i da će se ostali gosti voditi trenutnim uzrastom. Tako smanjujete šansu za dupliranje poklona.
  2. Djeca se često više interesuju za igračke sa kojima se nisu toliko susretala. Djelimično je u pitanju efekat novog, a tu je naravno i izazov.
  3. Često se dešava da dijete ranije preraste igračke za svoj trenutni uzrast.
  4. Različiti načini korištenja iste igračke.
  5. Time se stimuliše zona narednog razvoja, što je idealan način usvajanja novih, još uvijek nesavladanih, vještina

Iz ugla psihologa, kako izabrati igračku?

Iz ugla i tastature jednog psihologa, zona narednog razvoja je izuzetno bitan faktor pri izboru igračke. To bi bila ona igračka za koju dijete pokazuje interes, ima neku osnovu da je koristi, još uvijek ne zna kako, ALI uz pokazivanje roditelja ili druge bliske osobe može da shvati šta treba da radi. Dakle, nivo razvoja koji još nije postignut, ali je dostižan.

To je bebeći i dječiji izlazak iz komfor zone, ali onaj koji nije strašan i prevelik da bi ga u startu demotivisao. Ovo je ujedno fantastičan način za provođenje zajedničkog vremena sa djetetom. Ako se, ipak, pokaže da je za igračku prerano, uvijek je možete odložiti i staviti u upotrebu za koju sedmicu.

Kod starije djece ovo ne dolazi toliko do izražaja jer već sami sudjeluju u odabiru igračaka, ali i u takvim situacijama usmjeravanje može biti korisno.

Sa druge strane, kod mlađeg uzrasta se često dešava da dijete ranije savlada vještinu. Tako se, na primjer, većina umetaljki procjenjuje na uzrast 18+ iako djeca koja imaju izraženo interesovanje za ovakav vid igračaka mogu dosta ranije savladati prepoznavanje oblika. Pa tako, uz motorički nespretnije pokrete, već sa 12 mjeseci neka djeca uživaju da slažu.

Kada igračka trenutno ne odgovara vještinama djeteta, možemo je prilagoditi i koristiti na više različitih načina.
Drvena umetaljka oblika

Prije nego dijete bude sposobno da vrati sva tri geometrijska oblika na svoje mjesto, moći će da ih vadi, i uz roditelje uči koje se životinjice kriju ispod. Vrlo brzo će shvatiti kako da vrati krug da bi se svinja opet sakrila, a zatim i druga dva geometrijska oblika.

Umetaljka sa 3D likovima životinja


Umetaljke sa 3D oblicima su super izbor za igračku u zoni narednog razvoja jer su dijelovi iskoristivi i na druge načine. Životinjice mogu da stoje samostalno, neovisno o ploči za umetanje. Možete ih imenovati, stavljati u interakciju, ili sa djetetom graditi toranj od životinja.

Dešava se da se roditelji pitaju kako dijete sa 18 mjeseci ne zna da koristi igračku, a na kutiji piše da je u pitanju igračka za taj uzrast. Vrlo jednostavno, dijete nije imalo priliku da vidi takvu igračku ranije, da se upozna sa njom i da je isproba.


Print uzrasne grupe na kutiji ne čini igračku magijski poznatom prije nego što je dijete iskustveno upozna.


Koliko puta se vama desilo da važete voće u prodavnici, pa još jednom bacite pogled na natpis koje tipkice da stisnete?
Dijete to ne može, ono ne može pročitati uputu na kutiji.

Omogućite iskustveno dostupne igračke.

0
    Košarica
    Vaša košarica je praznaVrati se na kupovinu