Besplatna dostava za iznos narudžbe iznad 200KM.
PričeŠta su to STEM igračke i zašto su tako popularne u 21. vijeku?

Šta su to STEM igračke i zašto su tako popularne u 21. vijeku?

Gotovo svaki tekst modernog doba bi se mogao početi riječima koje se tiču ubrzanog načina života i visokim zahtjevima koji se stavljaju pred pojedinca.

Na sve ono što se stavlja pred nas često je prilično teško odgovoriti, a dijete treba da bude dijete i da se uz njega neizostavno veže igra.

Ovdje u priču ulaze STEM igračke.

Sasvim očekivano, roditelji se često pitaju kako da podstaknu razvoj djeteta, šta oni mogu napraviti i koje su to igračke koje pozitivno djeluju na kognitivni razvoj.

Vjerovatno je to jedan od razloga silne popularnosti ovih igračaka kod roditelja. Kod djece su popularne iz sasvim drugih razloga – obično su ludo zabavne.

Jedna od važnih karakteristika svakog djeteta je znatiželja, spremnost na isprobavanje novih stvari i otvorenost za iskustvo tj. učenje.

STEM igračke pružaju mnoštvo prilika za sve od navedenog i dodatno one često, posebno na nižim uzrastima, podrazumijevaju uključenost roditelja, čime dijete dobija i zdravu socijalnu razmjenu.

STEM skraćenica

Riječ STEM je skraćenica od engleskih riječi S-science, T-technology, E-engineering, i M-mathematics.

Nauka, tehnologija, inžinjerstvo i matematika, zajedno su dio svijeta koji nas okružuje i sa kojim se upoznajemo između ostalog kroz igru. Mnogo prije nego dijete nauči pojam “gravitacija” naučiće kroz igru da će objekat koji nema čvrstu potporu pasti na pod.

Upravo ova urođena sklonost djeteta da saznaje i istražuje čudesni svijet koji ga okružuje, je osnova na kojoj se zasnivaju STEM igračke.

Dijete se potiče da koristi sva dostupna znanja prilikom rješavanja problema, donošenja zaključaka i sve to, u ranom uzrastu spontano, i kroz igru.

Smislena igra nastaje i od jednostavnog slaganja drvenih domina, do njihovog povezivanja u kreaciju uz pomoć koje će se kreirati lančana reakcija rušenja dok loptica ubrzava, i ruši figurice pred sobom do konačnog cilja.

Zig&Go setovi DJECO brenda će svojim konstrukcijama zasnovanim na akciji i reakciji biti izvor zabave za cijelu porodicu!

Lančani set reakcija

Lančani set reakcija – pogledaj proizvod

Šta djetetu omogućavaju STEM igračke?

STEM setovi za djecu postaju sve popularniji zbog niza korisnih efekata na razvoj inteligencije djeteta. Kreativnost i rješavanje problema u jednom, najjednostavniji je opis ključnih karakteristika ovog tipa igračaka.

STEM igračke potiču kritičko mišljenje, detaljnu analizu, učenje putem pokušaja i pogrešaka, učenje uviđanjem. Često su to uradi sam aktivnosti i sve uključuju korištenje svih djetetu dostupnih znanja, a koja bi mogla pomoći u rješavanju problema.

Izgradnja visokog tornja od magnetnih pločica može se činiti kao fantastična ideja ali izvedba može zahtijevati pokušaje, pogreške, ali i uviđanje da bi se postigao željeni ishod.

Potrebno je uzeti u obzir težinu pločica, osnovu na kojoj se gradi, visinu koja se želi postići i sve ono što se usput može pojaviti kao potencijalni problem, za koji je potrebno pronaći rješenje.

STEM igračke

Vidi Connetix Tiles proizvode

ConnetixTiles magnetne pločice idealna su opcija za učenje koje će svoju formu mijenjati sa uzrastom. Inicijalno će dijete vjerovatno samo učiti na greškama, a onda će krenuti i da uviđa i rješava nastale ili potencijalne probleme.

Magnetne pločice su jednako interesantne vrtićkoj djeci i školarcima. Ako imate predškolca koji uživa da se igra sa magnetnim pločicama, svakako pogledajte naše kartice sa slovima (abeceda i izbuka), ponudite djetetu i gledajte kako se igra mijenja! Kartice sa slovima potpuno besplatno možete skinuti ovdje: Kartice sa slovima.

Neograničena igra

Ne treba zanemariti ni popularne BAKOBA konstrukcijske setove, napravljene od netoksične eva pjene, a koji uz svoje konektore omogućavaju djeci ali i roditeljima na naprave baš sve što mogu da zamisle, životinje, robote, auta, brodove, dinosaure i najrazličitije objekte.

BAKOBA setovi imaju STEM setifikat, dovoljno su lagani da plutaju u vodi, a dodatna prednost je i to što imaju setove pedviđene za mlađe od 3 godine.


Vidi sve BAKOBA setove.

STEM igračke, kao i one zasnovane na istim principima idelna su prilika za roditelje da se uključe u igru, i zajedno sa djecom usvajaju shvatanje uzroka i posljedice ili koncepte poput gravitacije i ubrzanja.

Pogledajte igračke zasnovane na STEM principima

U svoj priči o onom što je dobro, što pogoduje razvoju i što vrijedi ponuditi djetetu, ne treba izgubiti iz fokusa činjenicu da prioritet ima vrijeme provedeno sa roditeljima u druženju i igri, jer i igra se uči, a u njoj svi uživaju ako to sebi dopuste.

 

0
    Košarica
    Vaša košarica je praznaVrati se na kupovinu